Cariës / gaatjes

Hoe ontstaat er nu eigenlijk een gaatje in de tand?

Wel, in uw mond leven een heel aantal soorten bacteriën. Als u suiker eet dan beginnen deze bacteriën een zure substantie af te scheiden. Dit zuur lost uw tand lokaal op en zo ontstaat er een putje dat dieper en dieper wordt. Het oplossen van de tand noemt men demineralisatie. Je speeksel remineralisseert je tanden terug. Maar is de periode tussen 2 suikermomenten niet lang genoeg, krijgt je speeksel niet voldoende tijd om je tand terug te verstevigen.

Hoe voorkom je dan het best gaatjes?

1. Poets je tanden 2x/dag (zeker voor het slapengaan!). Dit om zowel de bacteriën als de voedselresten te verwijderen. Ook tussen je tanden moet je poetsen: gebruik hiervoor flosdraad, softpicks, of interdentale borsteltjes. Mondwater is weinig effectief, spoelmiddelen met een lage pH of met alcohol kunnen na een tijdje zelfs schadelijk zijn.
2. Beperk snoep en frisdrank.
3. Neem maximaal 5 suikermomenten per dag zodat je tanden voldoende rust krijgen. Dus het is beter om frisdrank bij de maalijd te drinken dan als tussendoortje.

Moeten alle gaatjes worden gevuld?

Je tand bestaat uit 2 lagen: namelijk dentine en glazuur. Zolang het gaatje in het glazuur zit kan het mits goede hygiëne zo zijn dat het gaatje niet groter wordt. Dan is het dus niet nodig om te vullen.
Vanaf het gaatje het dentine bereikt zal het steeds groter worden. Dan moeten we het gaatje vullen. Dat geldt voor zowel melk- als volwassen tanden.